ZIELONE MLEKO to projekt, którego celem jest opracowanie innowacyjnego modelu produkcji mleka i serów dojrzewających o podwyższonych walorach odżywczych, wyższej w porównaniu z konwencjonalną produkcją, zawartością witamin oraz korzystniejszym stosunkiem kwasów tłuszczowych.
Jest to kolejny projekt koordynowany przez zespół naukowców z Wydziału Hodowli i Biologii Zwierząt pod kierownictwem naukowym dr. hab. inż. Mariusza Boguckiego, prof. uczelni, który został zakwalifikowany do finansowania w ramach działania M16 „Współpraca” objętego PROW 2014-2020. "Zielone mleko" otrzymało ponad 5 milionów złotych dofinansowania.
Projekt będzie realizowany przez konsorcjum, w skład którego wchodzą: Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania Sandry-Brdy (lider), Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy w Bydgoszczy, Kujawsko-Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Spółdzielnia Mleczarska Spomlek oraz gospodarstwa rolne.
Koncepcja innowacji w projekcie Zielone Mleko zbudowana jest na powrocie do tradycyjnych metod produkcji mleka krowiego, czyli na wypasie oraz na uzyskaniu mleka i serów o wysokich walorach odżywczych. Ostatecznym celem projektu jest z jednej strony maksymalizacja dochodów osiąganych w gospodarstwach rolników - producentów mleka, poprzez produkcję mleka o wysokiej jakości biologicznej, a z drugiej strony - przedstawienie konsumentom oferty innowacyjnych produktów żywnościowych w postaci serów dojrzewających produkowanych z tego mleka.
Już dzisiaj sprawdź studia na kierunku Bezpieczeństwo produktów zwierzęcych na Wydziale Hodowli i Biologii Zwierząt UTP.