Laboratorium Badań Chemicznych i Analiz Instrumentalnych
Wykonywane usługi:
Badanie pasz – skład podstawowy (wilgotność, popiół surowy, białko ogólne, tłuszcz surowy, włókno surowe), frakcje włókna (NDF, ADF, ADL– metodą Van Soesta);
Oznaczanie pierwiastków – metodą ASA w materiałach pochodzenia roślinnego i zwierzęcego;
Oznaczanie fosforu – metodą spektrofotometryczną w paszach i mięsie;
Określanie barwy mięsa i produktów spożywczych – metodą spektrofotometryczną;
Oznaczenie składu chemicznego materiałów paszowych, mięsa i przetworów mięsnych metodą spektrometrii w bliskiej podczerwieni NIRS;
Oznaczanie strawności pasz metodą wg Short i in. 1996 (tlenek tytanu);
Zawartość rtęci w matrycach stałych i płynnych - metoda absorpcyjnej spektrometrii atomowej
z techniką amalgamacji;
Oznaczanie wartości energetycznej - pasze, żywność, biomasa, materiały odpadowe, paliwa kopalne, biopaliwa;
Liofilizacja i mineralizacja próbek.
Skład osobowy:
- dr hab. inż. Szymon Różański, prof. PBŚ
e-mail: szymon.rozanski@pbs.edu.pl, tel. 52 374-97-59 - dr inż. Piotr Szterk
e-mail: piotr.szterk@pbs.edu.pl, tel. 52 374-97-24 - mgr inż. Magdalena Haak
e-mail: magdalena.haak@pbs.edu.pl, tel. 52 374-97-57, 52 374-97-44 - mgr inż. Marlena Szumska
e-mail: marlena.szumska@pbs.edu.pl, tel. 52 374-97-57, 52 374-97-44 - mgr inż. Emilia Frybezowska
e-mail: emilia.frybezowska@pbs.edu.pl, tel. 52 374-97-57, 52 374-97-44 - Ewa Bąkowska
e-mail: ewa.bakowska@pbs.edu.pl, tel. 52 374-97-57, 52 374-97-44