Laboratorium Badań Chemicznych i Analiz Instrumentalnych

Wykonywane usługi:

  • badanie pasz– skład podstawowy (wilgotność,popiół surowy, białko ogólne, tłuszcz surowy, włókno surowe), frakcje włókna (NDF, ADF, ADL– metodą Van Soesta), skrobia, cukier;
  • oznaczanie pierwiastków – metodą ASA w materiałach pochodzeniaroślinnego i zwierzęcego;
  • oznaczanie fosforu – metodą spektrofotometrycznąw paszach i mięsie;
  • określanie barwy mięsa i produktów spożywczych – metodą spektrofotometryczną;
  • oznaczanie CLA– metodą HPLC w mięsie i mleku;
  • badanie mleka – skład podstawowy (tłuszcz, białko,kazeina, laktoza, sucha masa, mocznik FPD), bakterie i komórki somatyczne;
  • liofilizacja i mineralizacja prób.

Skład osobowy:

  • dr hab. inż. Szymon Różański, prof. PBŚ
    e-mail: szymon.rozanski@pbs.edu.pl, tel. 52 374-97-59
  • dr inż. Piotr Szterk
    e-mail: piotr.szterk@pbs.edu.pl, tel. 52 374-97-24
  • mgr inż. Magdalena Haak
    e-mail: magdalena.haak@pbs.edu.pl, tel. 52 374-97-57, 52 374-97-44
  • mgr inż. Marlena Szumska
    e-mail: marlena.szumska@pbs.edu.pl, tel. 52 374-97-57, 52 374-97-44
  • mgr inż. Iwona Waszak
    e-mail: iwona.waszak@pbs.edu.pl, tel. 52 374-97-57, 52 374-97-44
  • Ewa Bąkowska
    e-mail: ewa.bakowska@pbs.edu.pl, tel. 52 374-97-57, 52 374-97-44