Laboratorium Badań Chemicznych i Analiz Instrumentalnych
Wykonywane usługi:
- badanie pasz– skład podstawowy (wilgotność,popiół surowy, białko ogólne, tłuszcz surowy, włókno surowe), frakcje włókna (NDF, ADF, ADL– metodą Van Soesta), skrobia, cukier;
- oznaczanie pierwiastków – metodą ASA w materiałach pochodzeniaroślinnego i zwierzęcego;
- oznaczanie fosforu – metodą spektrofotometrycznąw paszach i mięsie;
- określanie barwy mięsa i produktów spożywczych – metodą spektrofotometryczną;
- oznaczanie CLA– metodą HPLC w mięsie i mleku;
- badanie mleka – skład podstawowy (tłuszcz, białko,kazeina, laktoza, sucha masa, mocznik FPD), bakterie i komórki somatyczne;
- liofilizacja i mineralizacja prób.
Skład osobowy:
- dr hab. inż. Szymon Różański, prof. PBŚ
e-mail: szymon.rozanski@pbs.edu.pl, tel. 52 374-97-59
- dr inż. Piotr Szterk
e-mail: piotr.szterk@pbs.edu.pl, tel. 52 374-97-24
- mgr inż. Magdalena Haak
e-mail: magdalena.haak@pbs.edu.pl, tel. 52 374-97-57, 52 374-97-44
- mgr inż. Marlena Szumska
e-mail: marlena.szumska@pbs.edu.pl, tel. 52 374-97-57, 52 374-97-44
- mgr inż. Iwona Waszak
e-mail: iwona.waszak@pbs.edu.pl, tel. 52 374-97-57, 52 374-97-44
- Ewa Bąkowska
e-mail: ewa.bakowska@pbs.edu.pl, tel. 52 374-97-57, 52 374-97-44